Festival Van wie is de economie?

Festival Van Wie is de economie? Van 5 t/m 22 oktober 2023 is er een doorlopende expositie, waarin uiting wordt gegeven aan het overkoepelende festivalthema ‘Van wie is de economie’? Met onder meer werk van Constructlab, Cynthia Hathaway, Jatawangi Artfactory, FairJobs.eu, Arne Hendriks, Teresa Feldmann en anderen. Deze expositie is verdeeld over de twee expo-locaties Willem Twee en Werkwarenhuis in Den Bosch.Social label is gevestigd in het Werkwarenhuis en ijvert voor een mensgerichte economie waarin niemand aan de kant staat. Social label – Socio economics. 

Op donderdag 12 oktober organiseert Future of Work samen met AVANS en Our New Economy het gratis toegankelijke symposium Van wie is het economie-onderwijs? Er is een groeiend besef dat onze westerse economie is gebaseerd op roofbouw. Roofbouw op de natuur, grondstoffen, het landschap. De aarde en de mens raken letterlijk uitgeput. Deze roofbouw is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, vervuiling van milieu en uitbuiting van grote groepen mensen. Dit bedreigt niet alleen menselijk welzijn, maar heeft existentiële gevolgen voor alle soorten. Ons kapitalistische systeem negeert de gevolgen van economische groei en bevordert levensstijlen die gebaseerd zijn op niet-duurzame consumptie en materiële bevrediging.Was economie decennialang het domein van onbetwiste theorieën over schaarste, vrije marktwerking en beperkte overheidsregulering, vandaag zijn de meeste van deze theorieën zo goed als achterhaald. Het Future of Work platform onderzoekt de relatie tussen mens en economie middels oude en nieuwe verhalen, feit en fictie, mythen en monsters, om het onderwerp economie beter te begrijpen en ons toe te eigenen. Future of Work wil samen met haar partners een platform zijn voor een collectieve economie, door op een duurzame manier invulling te geven aan deze thema’s. Lees hier meer over het programma

TE GAST IN HET WERKWARENHUIS
EXPOSITIE: Welke Economie wil jij?

BEGANE GROND

Social label foundation

Social label Lab voor maatschappelijke vernieuwing.Ontwerpen van arbeid als statement voor een andere kijk op werk & waardering voor iedereen. Initiatiefnemers Petra Janssen (studio Boot) en Simone Kramer (C-mone) bouwen vanaf 2014 aan een betekenisvolle designcollectie & community i.s.m. zorg, onderwijs en re-integratie. Hiermee viert Social label de spelende mens, cultiveert een empathische samenleving voor een economie die niemand aan de kant laat staan.Socio economics.

Social label Collection & Community

Social label x various designers : Ilse Crawford & Oscar Peña, Piet Hein Eek, Dick van Hoff, Marc Mulders, Edwin Vollebergh/ Studio Boot, Borre Akkersdijk, Kiki van Eijk, Kranen/Gille, Joost van Bleiswijk, Studio Rens, Haiko Meijer / Onix, Roderick Vos, Edward van Vliet, Rianne Makkink / Studio Makkink & Bey, Brigit Vermeulen, Jana Slegers, Kelly Vanneste, Iris Toonen, Mijke Pol, Simone Kramer (C-mone) en Petra Janssen (Studio Boot), studenten en werkplaatsen.

Constructlab
WOOD FOOD INK Market
De WOOD FOOD INK Markt is een ruimte waar verschillende stemmen samenkomen om het idee van samenwerking vorm te geven. Wat zijn de intrinsieke motivaties en waarden die individuen en gemeenschappen drijven? De markt legt de onderliggende drijfveren in het productieproces bloot. Door alternatieve modellen te verkennen en deelnemers in een dialoog te betrekken, fungeert de installatie als een katalysator voor actie en reflectie.

BOVENVERDIEPING

Cynthia Hathaway
The Wool Assembly Line – From Waste to Golden Fleece
Deze co-makers-space heeft als doel om samen met publiek hands-on ervaringen op te doen door met wol aan de slag te gaan. Samen onderzoeken we de oorsprong, de veelzijdige toepassingen en de toekomst van wol. Door te luisteren naar wat wol ons te vertellen heeft, creëren we een betekenisvolle interactie en verkennen we gezamenlijk de toekomst van dit fascinerende materiaal.

Teresa Borasino
Samay: An inhale & an exhale
Een video-installatie die de Cosmovisie verkent in Andes, waarin de grenzen tussen menselijke en niet-menselijke wezens vervagen. Hier wordt ecologie gezien als economie, waarbij de Aarde als levend organisme wordt beschouwd. De Andes-samenleving streeft naar holistisch welzijn, waarin zowel menselijke als niet-menselijke wezens harmonieus samenwerken.

Jatiwangi Art Factory
Eco-On-My
Het Indonesische kunstcollectief Jatiwangi Art Factory (JaF) integreert hedendaagse kunst en culturele praktijken in het lokale leven op het platteland van West-Java. JaF legt de nadruk op een gedecentraliseerde, collectieve (economische) praktijk gebaseerd op vriendschap, verwantschap en vertrouwen.

Munne en Olga Mink
Economy is not Money
In dit neonkunstwerk zien we de woorden ‘ECONOMIE’ en ‘GELD’ afwisselen. Een combinatie die aanzet tot nadenken over de oorspronkelijke betekenis van het woord ‘economie’ en de evolutie ervan door de geschiedenis heen.

Olga Mink, Godelieve Spaas en Peter Zuiderwijk
Welke idealen, ideeën en gedachten zijn van waarde in het gesprek over de economie?
Naast de verschillende projecten die in deze expositie tentoongesteld worden is er ook een plek om samen te discussiëren, samen na te denken, samen te experimenteren en samen te oefenen. De curatoren verzamelden uitspraken over de economie van morgen variërend van losse gedachten, een noodkreet tot nieuwe theorieën en modellen Ze nodigen iedereen uit om hierop te reageren.

Social label Ateliers

In het Social label Lab voor maatschappelijke vernieuwing dat in 2018 is geopend door Koningin Maxima zijn vijf ateliers: Craft, Assembly, Story, Move en Open (debat/lectures/tours) waar elke week ateliermeesters/ontwerpers samen werken met diverse mensen die een plekje willen (terug)veroveren in de maatschappij.