community WWH & Social label & Debat broedplaatsen en rafelranden

Foto: Nikki Nordmann portretteerde een aantal* Bossche Broedplekken en Rafelranden in de aanloop naar het debat van over de toekomst van rafelranden en broedplaatsen
Deze beelden worden tentoongesteld in Huis73.nl tijdens het programma en blijven de komende weken te zien. debat 13 juni 2023
————————————-
Waarheen met de stad?
DE TOEKOMST VAN BOSSCHE BROEDPLEKKEN EN RAFELRANDEN
Den Bosch gaat op de schop! Een heus stadsdeel wordt helemaal opnieuw ontwikkeld, met als titel de Bossche Stadsdelta. Daar ligt óók de Tramkade: sinds 2015 is het voormalige De Heus-terrein veranderd in een zelfgebouwde rafelrand van de stad, broedplek van makers en een vrijplaats voor het ontwikkelen en testen van nieuwe initiatieven. Nu wordt het opnieuw ingericht, met ook ruimte voor creativiteit. De vraag dringt zich op: hoe kunnen we de rauwheid, het experiment en vrije ruimte voor de stad behouden? Daar, óf elders?
EXPERIMENT IN DE STAD
De aangeharkte stad waar alles vastligt, wie wil daar nu wonen? Steden hebben nu eenmaal plekken nodig voor sociale- en culturele experimenten, ruimte voor nieuwe initiatieven en alternatieve cultuur. Tegelijkertijd bestaat er een enorme druk om te bouwen, te ontwikkelen en te bestemmen. Wat verwachten de inwoners van Den Bosch, de cultuurmakers, de creatieve ondernemers van de broedplekken, vrijplaatsen en rafelranden in de stad? Wordt het misschien tijd om ook in Den Bosch na te denken over een vast broedplaatsen- en rafelrandenbeleid zoals in andere steden in Nederland?
————————————-
GASTEN
MIKE VAN DER GELD is wethouder Verstedelijking, Ruimtelijke Ordening, Spoorzone én Cultuur. Rondom de Tramkade / Bossche Stadsdelta komen al deze dossiers samen. Mike van der Geld zal aan het einde van het debat een reactie geven deelnemen aan een vraaggesprek.
MAARTEN DE WOLFF is gebiedsontwikkelaar met stevige ervaring in het ontwikkelen van broedplaatsen. Hij werkte recent aan de Melkfabriek in Arnhem en zit nu middenin de ontwikkeling van het NYMA-terrein in Nijmegen. In Den Bosch is hij intensief betrokken bij de ontwikkeling van Bossche Stadsdelta als kwartiermaker.
MARCEL MUSCH is directeur van de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst en docent/onderzoeker en programma-leider van het Urban/LAB van de TUe. Hij werkte in de afgelopen jaren mee aan het onderzoek ‘Bloeiende Broedplaatsen’ waarin met diverse broedplaatsen werd gesproken.
JOEKENEL VAN DER PIJL faciliteert momenteel de Expeditie Vrije Ruimte van de gemeente Amsterdam. Hiermee ontwikkelt zij, samen met collega’s en makers, een aanpak voor het omgaan met Vrije Ruimte in de stad. Voorbeeld: het Groene Veld, een voormalige waterzuivering in Amsterdam Noord waar door een bewoners-collectief sinds 2022 een restaurant, een tuin, kas, concertzaal en diverse werkruimtes zijn gerealiseerd.
LUCAS DE WAARD is schrijver, scenarist en theatermaker. Hij sprong onlangs in de bres voor de makers van Den Bosch, met een veelbeluisterde speech naar aanleiding van de plannen voor een nieuw Design Museum. De rafelranden van de stad liggen hem na aan het hart. We spreken met hem over hoe deze plekken er volgens hem in de toekomst uit zouden moet zien én de zorgen die hij daarover heeft.
ANTON SCHRAUWEN richtte in 2015 het Drie Mollen Project op, in het voormalige EKWC-gebouw / Koffiebranderij. De Drie Mollen was een broedplaats waar diverse ateliers en creatieve ondernemingen samenkwamen.
PETRA JANSSEN is ontwerper, educator en initiatiefnemer Tramkade, oprichter Werkwarenhuis en Social label.
Naast haar ontwerpstudio Studio Boot is zij verbonden aan de Design Academy Eindhoven en Ambassadeur voor Nederland van het internationale World Hope Forum van Lidewij Edelkoort en Phillip Fimmano. Het doel van het platform is om internationale rolmodellen samen te brengen die nieuwe sociale, economische, culturele, industriële of handgemaakte werkwijzen hebben ontwikkeld, waarbij de focus ligt op hoop in plaats van op winst en waarbij mensen en de planeet op de eerste plaats komen. Werkwarenhuis en Social label zijn hiervan voorbeelden
KIRSTI POL is initiatiefnemer van de Tramkade en De Mengfabriek. Als stadmaker en kwartiermaker bij De Conceptenbouwers/ Buro Kade jaagt zij met regelmaat verschillende gebiedsontwikkelingen en broedplaatsen aan op basis van sterke concepten.
LOCATIE
Bibliotheek-Plein, Huis73
RUW is powered by Huis73
FOTO: BEN NIENHUIS / KINGS OF COLORS
Sprekers
 
170 personen komen luisteren naar het debat
 
van links naar rechts
MARCEL MUSCH is directeur van de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst  / Joekenel van der Pijl van Expeditie Vrije Ruimte Gemeente Amsterdam |Kwartiermaker Bossche Stadsdelta Maarten de Wolff
Moderator Ruud Geven Ruw
Moderator Ruud Geven Ruw in gesprek met de zaal
van links naar rechts
LUCAS DE WAARD schrijver, scenarist en theatermaker. /  ANTON SCHRAUWEN oprichter Drie Mollen Project / KIRSTI POL initiatiefnemer van de Tramkade en De Mengfabriek. / PETRA JANSSEN initiatiefnemer Tramkade, oprichter Werkwarenhuis en Social label.
Vele vragen werden gesteld.
MIKE VAN DER GELD is wethouder Verstedelijking, Ruimtelijke Ordening, Spoorzone én Cultuur in gesprek met de zaal en met Ruud Geven.
———————————————————————————————————————————
In de serie van Rafelranden en broedplaatsen in Gemeente Den Bosch
– World Skate Center
– Werkwarenhuis & Social Label Community
– Dek Stichting
– Knoflook
– Living Museum – Herstelacademie De Stijl
– De Graafse Akker
– Rijks HBS
– Willem Twee Kunstruimte
Meer informatie over het debat: https://ruwdenbosch.nl
*uiteraard is dit slechts een selectie die op geen enkele manier uitputtend probeert te zijn.