Het Werkwarenhuis in Den Bosch wordt op zaterdag 25 mei 2024 omgetoverd tot cinema én theater voor de tweede editie van het CineMachine Festival. CineMachine neemt je mee voor een kijkje in de ‘Machinekamer’ van film met screenings, muziek, performances, makers en meer.
Het festival start om 13.00u. Het festival wordt deels gehost door filmmaker en muzikant Tim Ewalts. Hij studeerde film op het KASK in Gent en was onderdeel van de Docwerk lichting 2023. Zijn werk zit regelmatig op de scheidingslijn van fictie en werkelijkheid en bevat vaak een tragikomische kijk op de wereld. Naast filmmaker is hij werkzaam als gitarist en bassist.
Waar: Werkwarenhuis, Tramkade 22-24 5211 VB ‘s-Hertogenbosch
Wanneer: zaterdag 25 mei 2024 vanaf 13.00 uur
studententicket: € 6,80
Vragen? Neem contact op met frank@vanoschfilms.nl
CineMachine wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente ‘s-Hertogenbosch en Provincie Noord-Brabant. Initiatiefnemers zijn Simone Kramer (Werkwarenhuis), Frank van Osch (Van Osch Films) en Roos van den Oetelaar (Pop-Up Cinema).
PROGRAMMA
FILMS
Center, Ring, Mall met nagesprek, Q&A (17 min) – Mateo Vega
Trailer
Mateo Vega is een filmmaker en kunstenaar uit Peru, opgegroeid in Amsterdam. Het werk van Mateo draait om de subjectieve ervaring van (stedelijke) ruimte en de politiek, geschiedenis en toekomst verbonden aan landschappen, architectuur en infrastructuur. De films en installaties van Mateo zijn internationaal vertoond op festivals en locaties zoals het MoMA en International Film Festival Rotterdam. In Center, Ring, Mall speelt stedelijke infrastructuur in Amerika de hoofdrol: een datacenter, een ringweg en een vervallen winkelcentrum. Alle drie de locaties werden gebouwd met een bepaald wereldbeeld: visies op de toekomst en beloften van vooruitgang die niet waargemaakt zijn. In plaats daarvan zijn deze plekken vervallen voorbeelden van loze beloften. Via meertalige teksten, locatiespecifieke muziek, 16mm- en 3D-beelden worden de ruimtes subjectief en poëtisch in kaart gebracht en bevraagd.
Na de filmvertoning van Center, Ring, Mall gaan we in gesprek met Mateo over zijn werk en kan het publiek hem tijdens een Q&A alles vragen!
Undergrowth (15 min) – Tim Ewalts
De voortdurende strijd tussen twee broers escaleert wanneer ze, diep in een Limburgs bos, van hun vader moeten leren houthakker te worden. Afstudeerfilm van CineMachine-presentator Tim Ewalts.
Als ik zelf de zon ben (26 min) – Naomi White
Pianist Djuwa Mroivili zoekt als aanstormend talent haar weg binnen de conservatieve, witte muziekwereld.
Het karretje van Fabian (16 min) – Okki Poortvliet
Een eigenzinnige kunstenaar bouwt zijn eigen karretje om zo de wijde wereld rond te kunnen lopen.
Trailer
Mural Hoofdstad (30 min) – Tamino Parren
Twee lokale street art kunstenaars proberen kleur te geven aan het grijze imago van de stad Heerlen.
Doodstil (6min30) – Sabine Rovers
In het hoge noorden van Nederland ligt het kleine dorpje Doodstil. Hier woont de bijna dove, bescheiden, nuchtere Bernardus: een man van weinig woorden. Achter de voordeur van zijn huis is het echter allesbehalve doodstil.
Beautiful mistakes (3 min) – Sam Wolting
Berry de Jong, a.k.a. Hoppiescotch werkt in zijn atelier met allerlei oude en nieuwe technieken aan zijn audiovisuele kunst. Experiment is daarin heel belangrijk, fouten bestaan niet.
My worst enemy (6 min) – Harrie Verbeek
Soms ben je zelf het grootste obstakel op weg naar het doel dat je wilt bereiken. Danseres Noëmi Wagner vertolkt in My Own Worst Enemy een worstelende hoofdrolspeler onderweg naar haar einddoel.
Interlude (11 min) – Harrie Verbeek & Jelena Kostic
Danseres Judit Ruiz Onandi speelt Mary, een vrouw die door drie tijdperken heen op zoek gaat naar haar kracht. Choreografie door Jelena Kostić.
’s Werelds grootste raketbouwer (11 min) – Okki Poortvliet
Een hilarisch portret van kunstenaar Jippe Liefbroer. Als afstudeerproject bouwde hij een raket.
Ik ben hier (5min) – Cheyenne Goudswaard
De angst om vergeten te worden kan overweldigend maar ook motiverend zijn. We willen iets achter laten. In Ik Ben Hier zoeken personages naar verbinding en manier bij te dragen aan de wereld, zodat hun aanwezigheid gevoeld en herinnerd wordt.
Future Creators // Korte studentenfilms
Jong geleerd, oud gedaan. CineMachine presenteert meerdere korte films van derdejaarsstudenten aan de St. Joost School of Art and Design. Van fictiefilm over de implicaties van geesten tot een kijk op hoe het is om geïsoleerd te wonen. Een brede selectie aan spannend, nieuw werk passeert de revue. Er is werk te zien van: Kartika Maas, Heba Bardan, Jonas van der Molen, Tijn Severin, Samil Cimen, Katalin Vos, Elja Hoogstrate, Nina Broers, Milan van Helvoort, Dirk van Eekelen, Micaela van der Heijden, Luuk Steenbeeke.
No place for beginners of sensitive hearts (6 min) – Joep van Weelden
Een visuele ode aan het Schieblok in Rotterdam, in de nacht worden we meegezogen naar dit betonnen blok.
Inside Out (12 min) – Jonas van der Molen
Hoe is het om geïsoleerd te wonen van je omgeving?
Don’t Bend (9 min) – Anouk Suntjens
Relief (12 min) – Anouk Suntjes
Als gevolg van een traumatische gebeurtenis is een danseres maandenlang extreem duizelig. Langzaam verliest ze het vertrouwen in haar lichaam, hoe kan ze het weer terugwinnen?
One day I will see the light (6 min) – Jottum Kok
Het broeit onder het glas (6 min) – Anna Boekelder
Jeanine Verloop combineert technologie, glas en geluid om tot fragiele glazen kunstwerken te komen. Met speakers laat ze de glazen sculpturen bewegen.
Until the day comes that you won’t be (10 min) – Tijn Severin
De confrontatie van een jonge dood
PERFORMANCES & MEER
Iraqi Bodies, Liza Sulaiman dans/performance
Iraqi Bodies van danser Liza Sulaiman is een onderzoek naar het gewicht van het oversteken van de grenzen van het thuisland. Ze verkent hoe het menselijk lichaam mee transformeert met nieuwe landschappen, utopische herinneringen en ervaringen van samenzijn en scheiding. Hoe nestelen culturele verhalen zich binnen de eigen identiteit?
Liza groeide op in Amsterdam in een Irakees-Belarussische familie. Met haar werk wil Liza een brug creëren richting de tragiek in onszelf en in de wereld.
MONTAGE
John Appel film/masterclass met publiek
Tijdens de ArtDept / Docwerk-workshop MONTAGE kom je in de machinekamer van het film maken. Gelauwerd documentairemaker John Appel gaat met vier jonge makers (deelnemers aan het NTR-traject ArtDept / Docwerk) aan de slag met de montage van hun korte film. In de eerste sessie worden de ruwe montages bekeken en van feedback voorzien; wat werkt, wat zou beter kunnen? Ter plekke gaan de makers aan de slag om te sleutelen aan de scènes. In de 2e sessie zien we de hergemonteerde edit; werkt het beter zo, en waar liggen nog kansen om de film te versterken? De deelnemers zijn: Anna Boekelder, Anouk Suntjens, Joep van Weelden & Jottum Kok.
FAQ: Filmmakers asking questions
KONKAV & Pop Up Cinema in gesprek
De filmindustrie kan complex zijn, maar je staat er niet alleen voor! Heb je vragen over financiering, distributie, het vertonen van je film of talentontwikkeling in Brabant? Talent scout Wensly Francisco, Niekie Khaled van AV/film platform KONKAV, Roos van den Oetelaar van reizend filmhuis Pop Up Cinema staan klaar om je vragen te beantwoorden. Wensly is documentairemaker en Talent Coördinator bij de NPO. Hij scout en begeleidt talenten binnen de publieke omroep.
I Define You , Heba Bardan, Micaela van der Heijden performance/visual arts
Wat blijft er over van ‘jij’ als je ogen, bewegingen, gedachten en zelfs herinneringen worden beheerst door een stoornis? In I Define You volgt het publiek twee personages: een geestesziekte en een slachtoffer. Gekleed in een kostuum van verschillende afbeeldingen, staart het slachtoffer naar het publiek terwijl een camera haar gezicht opneemt. Achter haar doemt de geestesziekte op, die langzaam nadert en herhaaldelijk probeert het slachtoffer te veranderen totdat ze volledig in de ban is van de ziekte.
(Un)familiar, Frann Schollaert dans/performance
Solo-performance gebaseerd op de eigen ervaringen met suïcidale gedachten, eenzaamheid en pijn van de veelzijdige beweger-performer-maker Frann Schollaert. Als performer kan ze een heel publiek vasthouden met haar radicale en gedurfde theatrale aanwezigheid. Tegelijkertijd is ze op het podium ook kwetsbaar. Frann is genomineerd voor de Jacques de Leeuw prijs 2024, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de twee meest getalenteerde afstudeerders van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.
Cineconcert “Fable Dust” film/live muziek
“Fable Dust” is een cinematische stylist met een verlangen naar echte en denkbeeldige landschappen, die met beeld en muziek abstracte verhaallijnen en verstilling oproept. Achter deze artiestennaam gaat de Brabantse multi-instrumentalist, componist en schrijver Niels Duffhuës schuil. Trailer
Voor CineMachine presenteert Fable Dust CineConcert: een bijzondere samensmelting van eigen instrumentale gitaarmuziek en video- en filmkunst.
COHEISA VJ collectief muziek/visuals/voeten van de vloer
De Dj’s van kunstcollectief COHEISA brengen het roze walhalla van het Werkwarenhuis in beweging. COHEISA is een opkomend Bredaas kunstcollectief dat beeld, geluid en experiment samenbrengt. Ze gooien DJ, percussie en visuals in de mix binnen een unieke live installatie performance waar sfeer en co-creatie voorop staat. Verwacht een meeslepend en dynamische performance die je zowel laat bewegen als verwonderen. foto: Luuk van Raamsdonk
Bekijk hier de After Movie van CineMachine gemaakt door Van Osch films
———————————–
Naar archief Eerste editie Cinemachine mei 2023
Terugblik fotoverslag van eerste editie CineMachine vind je hier