expositie ‘The other side of the coin’ vrijdag 8 November

Opening expositie ‘The other side of the coin’ vrijdag 8 November

20⁰⁰ (deuren open va. 16⁰⁰)
Tramkade 20-24, 5211 VB ‘s-Hertogenbosch

Zolder Werkwarenhuis

“The other side of the coin ” is een installatie die de transformatie van nikkelen Nederlandse guldens naar een nieuwe vorm van valuta onderzoekt. Door deze historische munten op te lossen en het nikkel opnieuw te vormen via een elektrochemisch proces, onthult het werk van ontwerper @hermanhondebrink de vaak over het hoofd geziene toxische kosten van mijnbouwpraktijken die essentieel zijn voor de ‘groene’ transitie.

Het onderzoeksproject richt zich op de Sorowako nikkelmijn in Indonesië, een van de grootste ter wereld, geëxploiteerd door Vale. Nikkel, essentieel voor batterijen van elektrische voertuigen en hernieuwbare energie, komt tegen een hoge prijs: het strippen van de mijn verdrijft zowel mensen als niet-mensen in een biodivers gebied en vervuilt het land. De mijn, die in het begin van de 20e eeuw door de Nederlanders werd opgericht, weerspiegelt een koloniale strategie van het exploiteren van grondstoffen voor winst, en benadrukt de aanhoudende ongelijkheid in de mondiale hulpbronnenuitwisseling en de impact daarvan op lokale gemeenschappen, en de familiegeschiedenis van Hondebrink.

Herman Hondebrink is een ontwerper en artistiek onderzoeker wiens werk ingaat op onze verbinding met uitbuitende grondstofindustrieën, waarbij hij industriële productiemethoden gebruikt om historische, persoonlijke en activistische thema’s te verkennen.

Expositie van 8 November t/m eind 2024
Open donderdag, vrijdag en Zaterdag.

dit project wordt gesteund door @gemeentedenbosch