Food at Food & Design Festival

9-10 sept 2017

Food & Design smelten samen in het Werkwarenhuis. Zintuiglijke culinaire vers-ervaringen i.s.m. de chefkok van Van Aken, Jamie Adelmeijer. Eten van het verhalend Social label servies ontworpen door grafisch ontwerper Edwin Vollebergh. Met workshops en lectures van fooddesigners van het eerste uur. En activiteiten voor jong en oud, van Wortelrestaurant tot Theehuis in de Wolken van ontwerpers en theatermakers uit het Werkwarenhuis.

Over eetcultuur van de toekomst

Ben je nieuwsgierig en op zoek naar nieuwe smaken? Tijdens het Food & Design festival onderzoeken we de eetcultuur van de toekomst met de Local CityFoodMarket, workshops en lectures in het kader van de VERS Academy (Zuidlijn). VERS is een Brabants samenwerkingsverband en ontrolt zich tegelijk in de spoorzones van de vijf grote steden met foodfestivals in Breda, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg.

———————

ZATERDAG 9 september 2017

BOSCH BIER DINER 

16:00u //Restaurant Van Aken in het Werkwarenhuis

Schuif aan in Restaurant van Aken voor een overheerlijk bierdiner. Je drinkt de fijnste bieren van onze huisbewoners, de Bossche Brouwers, en ook andere lokale brouwers. Je krijgt heerlijke gerechten voorgeschoteld, perfect op elkaar afgestemd met een hoofdrol voor het bier. Brouwer & kok vertellen over het bier, het eten en natuurlijk de smaakcombinaties! Het Werkwarenhuis als proeflokaal van de Bossche Brouwers die binnenkort hun brouwerij openen aan de kade. Tijdens het Food & Design Festival kun je alvast een voorproefje krijgen.


 

ZONDAG 10 september 2017

LECTURE 

FOOD DESIGN, EXPLORING THE FUTURE OF FOOD 

gratis entree 16.00-17.00 uur // Designshop van Social label in het Werkwarenhuis

Lezing door Katja Gruijters, food designer van het eerste uur

Al tijdens haar studie aan de Design Academy in Eindhoven was eten voor haar de manier om beeldend te communiceren. Ruim 19 jaar later kan Katja zich expert in het vak noemen.Onze kennis over eten en voedsel wordt gevormd door feiten, meningen, fabeltjes en vooroordelen. Dit spanningsveld is haar werkgebied. Als fooddesigner onderzoekt zij eetgedrag en doet zij, vooral vanuit het principe van duurzaamheid, voorstellen hoe het anders kan. Met eigen onderzoek, proeverijen, experimenten producten en projecten voor de culturele sector en industrie heeft zij een schat aan ervaring opgebouwd. Op het Food & Design festival presenteert Katja het boek ‘Food Design’ dat designcriticus Ed van Hinte schreef over haar werk. In haar lezing doet ze haar visie uit de doeken door middel van voorbeelden van inspirerende foodprojecten.

———————

WORKSHOP ‘Been je eigen varken’ door lokale leverancier speciaalslagerij ’t Stokpaardje

gratis entree start 13.30 // restaurant Van Aken in het Werkwarenhuis

Speciaalslagerij ’t Stokpaardje, ism chefkok van Van Aken Jamie Adelmeijer, leert je hoe je een livar kloostervarken uitbeent. Je kunt ook genieten van deze smaakvolle specialiteit in ons restaurant.


Rivierkreeftjes uit de pan van Jamie

12.00-18.00 uur // Restaurant Van Aken in het Werkwarenhuis

De keuken van Van Aken is van hoog culinair niveau en maakt gebruik van lokale ingredienten. Zoetwatervis en Rivierkreeftjes worden nog nauwelijks gebruikt en we zouden graag willen laten zien en proeven dat ook deze ingredienten goed kunnen worden toegepast. Van Aken werkt hierbij samen met de HAS Hogeschool Den Bosch waar kennis is mbt het kweken van de vis en de kreeftjes. Tijdens het Food & Design Festival kun je een voorproefje krijgen en eten uit de pannen van Jamie.

 


Demo live zalm roken 

12:00 – 18:00 uur // Restaurant Van Aken in het Werkwarenhuis

Kom proeven van Jamie’s culinaire Buitenkeuken onder de passerelle bij het Werkwarenhuis.

———————

LOCAL CITYFOODMARKET

14.00-18.00 uur // in en rond het Werkwarenhuis

Restaurant van Aken kookt met producten van lokale leveranciers.

Eten uit eigen stad.Lokale leveranciers delen hun passies en verhalen. Op locatie bij het Werkwarenhuis hebben we de kas met verse groente en kruiden. En wekelijks stopt de bio SRV groentewagen. Restaurant van Aken werkt met (dag)verse producten van lokale leveranciers zoals Zorgboerderij De Locatie en slagerij ‘t Stokpaardje. Elke week een ander vers bereid menu. Tijdens de Local CityFoodMarket speelt Sam Jessies akoestisch live muziek. Onze ‘locals’ presenteren zich op de markt in en om het Werkwarenhuis en vertellen vanuit hun passie over telen, brouwen en oogsten. Kom proeven van de verse groenten, kruiden en producten van onze lokale leveranciers en ontdek nieuwe smaken van Brabantse bodem.

Programma komt tot stand ism met ontwerpers en creatieven uit het Werkwarenhuis.  (C-Mone, Studio Boot, No more Mondays, Van Klein Geluk, Blauwgras, Studio Turbo)