CineMachine

Terugblik van eerste editie CineMachine vind je hier 
Bekijk hier de After Movie van CineMachine gemaakt door Van Osch films

De volgende editie staat gepland voor zaterdag 25 mei 2024

Eerste editie Cinemachine mei 2023
Op zaterdag 20 mei 2023 vindt de allereerste editie van CineMachine plaats. Van 11.00 tot 18.30 uur kun je genieten van een dag vol korte docu’s en onverwachte performances. CineMachine biedt een nieuw podium voor opmerkelijk talent. Het Werkwarenhuis wordt omgetoverd tot cinema én theater. Interdisciplinaire vertoningen in combinatie met liveacts in een industriële setting. In verborgen hoekjes, op zolders en voormalige silo’s draaien kunst-, muziek- en dansfilms & documentaires. Er zijn optredens van Skypunch Collective, drum/visual performance van Tjalling de Leeuw en punkband NoWay. Van Osch films komt met een masterclass van niemand minder dan John Appel. Pop Up Cinema doet een CineSandwich.

TICKETS

PROGRAMMA

11.00u ONTVANGST
11.15u Kick off CineMachine
Performance on drums & visuals Tjalling de Leeuw

11.30-13.00u
Pop Up Cinema presenteert een CineSandwich
Meike van Zandvoort gaat een inhoudelijk gesprek aan met Mirte van Duppen over haar werk, en kijken we de beelden vervolgens nóg een keer. De nieuw verworven inzichten in het maakproces veranderen de kijkervaring en onthullen nieuwe lagen in het werk. Een beproefd format waarin de toeschouwer iets leert over het werk achter het beeld, en de kunst van het filmmaken verder leert waarderen.

Kunstenaar Mirte van Duppen en haar multidisciplinaire project AgriValleyMirte van Duppen is een Brabantse (video)kunstenaar met een grafische achtergrond. De afgelopen 4 jaar heeft Mirte het project AgriValley ontwikkeld, een poëtisch onderzoek naar de automatisering van de Nederlandse landbouw, waarin ze met beeld de relatie tussen mens en machine onderzoekt. Ze filmde hiervoor op agrarische locaties met futuristische, bijna droomachtige beelden als resultaat. Deze beelden geven inzicht in de enorme impact van de technische innovatie in de agrarische sector. Hoe verandert door de jaren heen het uiterlijk van het platteland? ‘Toen ik zeven jaar oud was, liep ik voor het eerst een onbekend landschap in. Een kas. Al mijn zintuigen werden getriggerd door het vocht, de hitte en de geur. Ik herinner me nog steeds deze verwondering. Meer dan twintig jaar later leg ik deze landschappen vast waarin ik de spanning tussen mens en machine weergeef.’  -Mirte van Duppen

13.00-13.30u PAUZE

13.30 – 15.00u
Choreografie & Film samengesteld door Arjan Gebraad 

“The detail of the pattern is the movement”. Een programmablok van vijf korte dansfilms van een groep dansmakers die in wisselende samenstellingen deze films gemaakt hebben. Eindelijk is er de kans om in Den Bosch een cinedans ervaring te hebben en te genieten van korte verhalen rondom verlangen, verlies en transformatie. Elke film benadert deze thema’s vanuit een ander perspectief en met een andere invulling van beeldtaal, locatie en beweging. Dit programmablok bestaat uit:  All the poems I didn’t send (Arjan Gebraad); Just the two of us (Alienated); Season Syndrome (Arjan Gebraad/Alienated); Circe (Skypunch Collective) en Words like violence (Arjan Gebraad).

Met live performances van SkyPunch Collective
multidisciplinair collectief van performers Celine Werkhoven en Anna Zurkirchen. 

15.00 – 16.45u
Docwerk /
  Art Dept. (jong talent) door Van Osch Films & NTR
Met masterclass van documentaire/ filmmaker John Appel

Jong documentair filmtalent wordt in Den Bosch klaargestoomd voor het grote werk. Noem het een dependance van de NPO. In de Willem Twee Fabriek worden onder de vleugels van Van Osch Films jaarlijks 6 tot 8 jonge filmers gecoacht bij hun eerste televisieprogramma’s. John Appel – één van de bekendste documentairemakers van ons land – bespreekt de films van de laatste lichting van Docwerk, een talentontwikkelingstraject van Van Osch Films & NTR. nb. Deze masterclass wordt gefilmd voor een NTR-uitzending op NPO2Extra.

17.00 – 18.00u
Muziek & Film
Korte documentaires over muziek. Met o.a. Dichter bij meej, over Jack Poels, en een korte film over de Bossche punkrockband NoWay van maker Tim Ewalts.

18.00-18.30u 
Afsluiting met live optreden van de punkrockband NoWay

In een andere bijzondere setting ‘Balconear’ zijn doorlopend films van korte dansvoorstellingen ‘The 4 Stages of Confinement’ te zien door Alienated Performance art/Younique film, opgenomen in het Werkwarenhuis in coronatijd.

Toelichting foto: ‘Balconear’ van Marguerite Perianu (educatieproject Design Academy Eindhoven, Morning studio) is een publieke bios op een balkon als ontmoetingsplaats tussen je privé ruimte en de publieke ruimte, Hoe voel je je in deze installatie? Ervaar en zie het zelf.

————————————————————————————————

Voor laatste updates, volg CineMachine.info.

————————————————————————————————
TICKETS 
nb: Studenten en scholieren kunnen gratis naar CineMachine.
           
MASTERCLASS JOHN APPEL             SKYPUNCH COLLECTIVE
BOSSCHE PUNKROCKBAND “NO WAY”

 

———————————————————————————————————-
CineMachine wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente ‘s-Hertogenbosch
Initiatiefnemers zijn Arjan Gebraad, Kelly Vanneste (choreo&film), Simone Kramer (Werkwarenhuis),
Frank van Osch (Van Osch Films) en Roos van den Oetelaar (Pop-Up Cinema).